hoe-train-je-je-stembanden
Tips

Stembanden trainen als stemacteur

Als topsporter train je je spieren om ze in topvorm te houden. Er wordt dan van je verwacht dat je je lichaam goed verzorgt. Als stemacteur zijn je stembanden je belangrijkste gereedschap. Hoe zorg je dat je je stembanden in topconditie houdt zodat je bij iedere klus het beste resultaat kunt leveren?

Hoe train je je stembanden?

Een stemband is een spier. En als die spier in slechte conditie is wordt hij slapper en klinkt je stem minder goed. Als stemacteur gebruik je je stembanden als instrument. Zonder getrainde stembanden is het onmogelijk om urenlang actief gebruik te maken van je stem.

Er zijn een aantal manieren om je stembanden te trainen waardoor je maximaal gebruik kunt maken van je belangrijkste instrument.

Train je stemgeluid

De beste manier om je stembanden te versterken is door verschillende stemgeluiden te trainen. Wanneer je continu dezelfde geluiden maakt worden je stembanden lui. Ze raken gewend aan de eentonige geluiden.

Daag je je stembanden uit door laag en hoog, zacht en hard en langzaam en snel af te wisselen? Dan zul je over tijd merken dat je je stem steeds langer en beter kunt gebruiken. Je stembanden krijgen meer conditie, en je zult merken dat je steeds soepeler kunt overschakelen tussen verschillende stemgeluiden.

Zeker bij het inspreken van luisterboeken is dit relevant. Als je geen duurtraining hebt gedaan zul je zien dat je stem eerder stopt met werken.

Train je algehele conditie

Als stemacteur maak je intensief gebruik van je stem. Een belangrijk onderdeel van stemacteren is het hebben van een goede conditie. Er wordt van je verwacht dat je niet buiten adem raakt tijdens het inspreken van de opnames.

Wanneer je lichaam in goede fysieke conditie is zul je zien dat je steeds langer intensieve stukken audio kunt inspreken. Train daarom je algemene conditie, zorg voor voldoende slaap en voed je lichaam door gezond en gevarieerd te eten.

Zorg goed voor je stembanden

Als de slijmlaag van de stembanden wordt aangetast kan dit een negatief effect hebben op je stemgeluid. Het strottenhoofd droogt dan uit waardoor je meer moeite hebt met praten. Alles wat uitdroogt - denk aan koffie, alcohol en roken - droogt de slijmlaag uit. Vermijd deze producten dan ook zoveel mogelijk.

Melkproducten hebben het tegenovergestelde effect. Er wordt meer slijm gevormd in de keel waardoor het stemgeluid minder zuiver klinkt en ademhalen lastiger wordt.

Bij het inspreken van bijvoorbeeld tekenfilms spreek je vaak op andere manieren dan je normale stem. Van het gebruiken van verschillende stemmetjes, tot hard schreeuwen en fluisteren. Wanneer je stem hier niet aan gewend is kunnen er poliepen ontstaan.

Het is daarom goed voor je stem om iedere keer wanneer je veel gaat vragen van je stembanden, eerst je stem op te warmen. Denk hierbij aan het oefenen van riffs. 

Hoe kun je voorkomen dat je je stembanden beschadigt?

Probeer zoveel mogelijk te praten op de grondtoon van je stem. Dit is je stem zoals je aan de telefoon bevestigend ‘mmh mmh’ zegt als je naar iemand luistert. Door niet te veel af te wijken van je grondtoon kun je langer gebruik maken van je stem. Moet je je stem veel verdraaien zoals heel hoog of laag praten? Dan zal je stem vermoeid raken en is er kans op beschadiging.