audio-monteren
Tips

Audio monteren als stemacteur: welke kennis heb je nodig?

Als je aan de slag wilt als stemacteur wordt er van je verwacht dat je een aantal vaardigheden hebt. Naast het hebben van een goede stem zul je ook een technische vaardigheid moeten aanleren: het monteren van audio.

Welke kennis over audio monteren heb je nodig als stemacteur, en welke soft- en hardware gaat je daarbij helpen?

Wat is audiomontage?

Audiomontage is het proces waarbij een kaal audiobestand bewerkt wordt tot het uiteindelijke eindproduct: een stuk audio dat vloeit, fijn klinkt en gebruikt kan worden als (onderdeel van) media.

Welke audiomontage kennis heb je nodig als stemacteur?

Als stemacteur is het goed om op dit vlak over basiskennis te beschikken. Het is afhankelijk per klus in hoeverre er van je verwacht wordt dat je de audio zelf kunt monteren. Hieronder vertellen we per type klus welke audiomontage kennis je nodig hebt.

Het inspreken van een luisterboek

Bij het inspreken van een luisterboek in een studio heb je geen kennis nodig van het monteren van de audio. Dit pakt de studio op na het opnemen van het boek. Spreek je een luisterboek vanuit je thuisstudio in? Dan wordt er soms wel en soms niet van je verwacht dat je alle leesfouten uit het audiobestand knipt voor je het naar de studio verstuurt.

Het inspreken van een regionale of landelijke commercial

Heb je een klus om een regionale of landelijke commercial op te nemen? Dan hoef je de audio niet zelf te bewerken. Na het inspreken van de commercial stuur je het onbewerkte bestand direct naar de opdrachtgever.

Het inspreken van audio voor een webvideo

Bij het inspreken van webvideo heb je wel wat basiskennis nodig. Er wordt verwacht dat je je eigen fouten eruit knipt, en dat je het geluid gemasterd aanlevert. Denk hierbij aan compressing, limiting en equalizing van de audio zodat het goed klinkt. De meeste bedrijven die webvideo’s maken zijn niet gespecialiseerd in geluid. De bedrijven die wel kennis op het gebied van audiobewerking hebben vragen om een kaal audiobestand.

Welke software heb je nodig voor audio montage?

Als beginnende stemacteur kun je prima werken met een programma zoals Audacity (gratis).

Wil je een meer uitgebreide audiobewerkingssoftware gebruiken? Dan raden wij Adobe Audition aan. Deze software is makkelijk om te leren en goed betaalbaar.

Werk je fulltime als stemacteur en wil je je audiobestanden professioneel afmixen? Dan is Pro Tools van Avid de standaard in de industrie. Pro Tools is een vrij ingewikkeld programma en vergt tijd om te leren kennen.

Welke hardware is geschikt voor audio montage?

Als stemacteur neem je over het algemeen korte audiobestanden op. Je komt dan een heel eind met een standaard, nieuwe laptop. Die zijn krachtig genoeg om audiobestanden tot zeker 10 minuten op te nemen en te bewerken.

Wel raden we je aan om met een externe geluidskaart te werken, zoals een FocusRite. Hiermee kun je de input levels van je microfoon versterken en controleren.