thuisstudio
Tips

Je eigen thuisstudio? Dit heb je nodig.

Als stemacteur kun je deels vanuit je eigen huis werken. Er zijn genoeg opdrachtgevers die je niet verplichten om naar een professionele studio af te reizen. Je werk is het aanleveren van kwalitatieve audio-opnames. Dat is ook mogelijk vanuit je eigen thuisstudio. Wat heb je nodig om thuis een goede studio neer te zetten, en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een thuisstudio?

Een thuisstudio is een ruimte waar je als stemacteur je opdrachten kunt inspreken. Je werkt dan vanuit huis en hoeft niet naar een studio op locatie.

Grote producties zoals het inspreken van reclames worden bijna altijd in een externe geluidsstudio gedaan. Ook promo’s, TV-commercials en het inspreken van tekenfilms en animaties worden over het algemeen in professionele studio’s op locatie opgenomen. De overige opdrachten als zoals webvideo’s, commercials voor lokaal of regionaal gebruik en voicemails kun je veelal vanuit je eigen thuisstudio produceren.

Een thuisstudio kan al bestaan uit een goede laptop en een externe microfoon. Meer informatie over het kiezen van de juiste hardware vind je hieronder.

Welke hardware heb je nodig?

Ga je in eerste instantie voor een basis setup? Dan is een laptop met een externe USB microfoon (€ 200 - € 250) voldoende. Houd er dan wel rekening mee dat het kiezen van de juiste plek in je huis om opnames te maken belangrijk is. Dit heeft te maken met reflectie van het geluid en akoestiek. Maar daarover zo meer.

Wil je een iets professionelere setup? Het minimale dat je dan nodig hebt om goede audio-opnames te kunnen maken en monteren is een goede laptop, een externe microfoon en een externe geluidskaart, zoals een FocusRite. Dit is een audiokaart die je tussen je laptop en microfoon zet. Hiermee kun je de input levels van je microfoon versterken en controleren. De fijnste details van je stem worden hoorbaar waardoor je de warme sound van een voice-over krijgt.

focusrite

Tijdens het opnemen van audio worden de teksten vaak opgelezen vanaf een iPad. Een laptop heeft vaak een ventilator die kan aanslaan tijdens de opnames. Dit is hoorbaar op je opnames. Een iPad verstoort je opnames niet en is daarom een goede keuze.

Het monteren van je opgenomen audio-opnames wordt veelal op een krachtige laptop of een externe computer gedaan. Audiobestanden kunnen erg groot en daarom zwaar zijn. Het hebben van een krachtige processor is dan essentieel. Werk je toch met een simpele laptop? Dan is de kans groot dat je software en continu uit knalt omdat je processor te weinig verwerkingskracht heeft. Een laptop of computer met een krachtige processor is tegenwoordig goed te betalen.

Wil je het echt professioneel aanpakken?  Zet dan een vocal booth neer. Dit zijn volwaardige audio booths met een ingebouwde microfoon standaard, microfoon en goede akoestiek. Een bekende leverancier in vocal booths is Esmono. Deze eenvoudig te verplaatsen booths zijn ontwikkeld om alle geluiden van buitenaf te elimineren waardoor je ongestoord je voice-overs kunt inspreken.

Wat kost een thuisstudio?

Een basis setup met een microfoon en een goede audiokaart heb je al voor € 500,-. Een volledige thuisstudio van Esmono kost rond de € 6.000,-. Houd er rekening mee dat je deze investering ook nog moet terugverdienen.

Waar moet je op letten bij het bouwen van een thuisstudio?

Het belangrijkste bij het bouwen van een studio in je huis is dat je rekening houdt met de akoestiek. Tijdens het opnemen van audio met professionele microfoons hoor je ieder klein geluidje in huis. Denk aan een tram die in de verte rijdt, getik van je CV installatie of kinderen in de tuin van de buren. Je zult erachter komen dat je huis toch niet zo stil is als dat je voorheen dacht.

Een thuisstudio hoeft niet groot te zijn. Een kast of een klein schuurtje in de tuin kunnen beiden een goede locatie zijn voor je thuisstudio. Maar - bedenk je vóór je een locatie in je huis vastlegt altijd of het geluid goed genoeg gaat zijn. Want dat is waar het allemaal om draait.

Voor- en nadelen van een thuisstudio

De voordelen van het hebben van een thuisstudio is dat je geen reistijd meer hebt. Omdat je studio binnen handbereik is kun je tussen je andere bezigheden een klus inspreken. Bijvoorbeeld wanneer de kinderen op bed liggen of midden in de nacht. Je hoeft geen rekening te houden met openingstijden van een studio of het op tijd vastleggen van een tijdslot. En natuurlijk bespaar je flink wat kosten. Een ander voordeel van het hebben van een thuisstudio is dat je altijd werkt met je eigen hardware. Je hoeft geen hoofdtelefoon te delen met anderen, en je kent je microfoon door en door.

Het nadeel van het werken vanuit je eigen thuisstudio is dat je veel alleen aan het werk bent. Natuurlijk heb je wel contact met opdrachtgevers via mail of de telefoon. Maar je loopt wel de gezellige sfeer mis die er hangt in een studio. Daarnaast bouw je geen persoonlijke relatie op met mensen van reclamebureaus, je klanten of de mensen van een studio. Dit soort connecties kunnen leiden tot meer klussen.

De conclusie

Het hebben van een thuisstudio heeft voor- en nadelen. Het scheelt je een hoop tijd en kosten, maar het kan ook erg eenzaam zijn. Professionele stemacteurs werken daarom meestal deels vanuit hun thuisstudio, en deels vanuit studio’s.