stemacteur
Tips

Hoeveel krijg je betaald als stemacteur?

Stemacteren kan een fulltime baan zijn. Je kunt er veel geld mee verdienen als je het goed doet, en weinig als je het slecht doet. Overweeg je om stemacteur te worden? Dan ben je vast benieuwd hoeveel je ongeveer zult gaan verdienen. In dit artikel beantwoorden we één van de meestgestelde vragen: hoeveel krijg je betaald als stemacteur?

Tarieven per type klus

Elke soort klus heeft zijn eigen tarieven.

Voor we je een indicatie geven van de gemiddelde tarieven per type willen we eerst benadrukken dat jij je eigen tarieven mag bepalen. Als stemacteur werk je als ZZP’er. Dit betekent dat je alle vrijheid hebt om te vragen voor je werk wat jij ervoor wilt ontvangen. Wél kijken producers naar de tarieven van anderen. Vraag je als beginner een tarief ver boven de tarieven van een ervaren stemacteur? Dan is de kans groot dat je wordt afgewezen.

Tarieven voor het inspreken van een audioboek

Bij het inspreken van een audioboek wordt veelal gewerkt met een vast tarief per schoon geproduceerd uur audio. Je krijgt dan niet betaald voor de tijd die je spendeert aan het inspreken, maar aan de hoeveelheid uren audioboek die je aflevert.

Stel dat je 15 uur in de studio doorbrengt om een boek van uiteindelijk 10 uur op te nemen. Dan mag je 10 uur factureren aan de studio.

Een schoon geproduceerd uur audioboek levert je gemiddeld € 90,- excl. btw op. Voor een audioboek van 10 uur mag je dan € 900,- excl. btw factureren. Dit bedrag is inclusief eeuwigdurend gebruik van je stem en de overdracht van je auteursrechten op je inspreekwerk.

Tarieven voor nasynchronisatie

Bij nasynchronisatie is het tarief dat je kunt vragen afhankelijk van hoe bekend je bent. Ben je bekend van TV of radio? Dan zijn opdrachtgevers bereid om mee te betalen. De herkenning van je stem kan vertrouwd klinken. Dus hoe lang je in de industrie zit en hoe meer je stem herkent wordt, hoe meer je per uur kunt gaan vragen.

Als beginnend stemacteur levert een uur nasynchroniseren je gemiddeld € 50,- excl. btw op. Heb je een bekende stem? Dan ligt het gemiddelde op € 115,- excl. btw per uur, oplopend tot honderden euro’s.

Tarieven voor het inspreken van commercials

Bij het inspreken van commercial voor radio, TV en internet werk je met drie soorten tarieven: lokaal, regionaal en landelijk, of online landelijk. Je wordt meestal niet betaald per uur, maar per commercial. Het tarief wordt bepaald naar aanleiding van de grootte van het commercieel ontvangstgebied. Hoe groter het bereik van de commercial, hoe hoger het tarief.

Soms wordt er gewerkt met een buy-out. Dit houdt in dat de opdrachtgever een bepaalde periode afkoopt waarin de commercial gebruikt mag worden. Willen ze na het aflopen van die periode de commercial blijven gebruiken? Dan zullen ze je nogmaals moeten betalen. Een buy-out kan bijvoorbeeld 25% van het betaalde tarief zijn, of een vast bedrag.

De gemiddelde tarieven (excl. btw) voor het inspreken van commercials zijn als volgt:

  1. Lokaal: € 50,- t/m € 75,-
  2. Regionaal: € 200,- t/m € 300,-
  3. Landelijk: € 500,- t/m € 800,-

Tarieven voor het inspreken van webvideo’s

Bij het inspreken van webvideo’s kun je kiezen om voor een vast tarief per minuut te werken, of betaald te worden per woord. Er wordt dan veelal gewerkt met een starttarief van € 100,-, waarbij er daarna € 0,65,- per woord wordt betaald.