Voice over worden: waar begin je?
Je hoort regelmatig dat je een geweldige stem hebt, en hebt besloten dat je die professioneel wilt gebruiken. Maar hoe wordt je een professionele stemacteur of inspreker?
In dit artikel bespreken we wat een goede voice-over of inspreker is, aan welke punten je kunt werken om steeds beter te worden, wat je nodig hebt en natuurlijk ook hoe je je carrière kickstart.
Hoe wordt je een professionele voice over?
Er is niet één pad richting het worden van een succesvolle stemacteur. Er zijn echter enkele belangrijke punten die je op je reis zullen helpen.
Ten eerste heb je een prettige stem nodig. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een belangrijke factor voor het al dan niet succesvol zijn als stemacteur. Als je nog niet helemaal tevreden bent met je stemgeluid dan is dat geen ramp.
Leren stemacteren houdt voornamelijk in dat je continu blijft werken aan het verbeteren van je vaardigheden, je stemgeluid en het trainen van je stembanden. Want je stembanden zijn spieren die je kunt trainen en versterken. Een professionele voice over wordt je eigenlijk alleen door het heel veel te doen, en op die manier heel goed te worden in wat je doet.
Naast dat je de tijd moet nemen om je in te lezen over stemoefeningen en het versterken van je stembanden is het slim om op zoek te gaan naar een training of een coach die je kan helpen je vaardigheden te ontwikkelen.
Hoe leer je stemacteren?
Ben je nog onbekend met de wereld van stemacteren of het inspreken van luisterboeken? Dan raden wij je aan te starten met onze Basistraining Luisterboek Inspreken. Hier leer je onder andere over de verschillende soorten tone of voice, hoe de business werkt, hoe je aan opdrachtgevers kunt komen en uiteraard ga je achter de microfoon zelf aan de slag. Deze training laat je zien wat het vak inhoudt en wat ervoor nodig is. Het is een perfecte introductie tot inspreken zodat jij kunt bepalen of het bij je past en of je het daadwerkelijk leuk vindt.
Een goede vervolgstap op de basistraining is onze Verdiepingstraining. Tijdens deze training ga je de kennis uit de basistraining verder toepassen en zal je opnieuw plaatsnemen achter de microfoon in een professionele studio.
Ben je overtuigd dat het worden van een inspreker of voice over je roeping is? Dan is persoonlijke coaching de volgende stap. Tijdens deze 1 op 1 sessies leer je groeien op de vlakken die nodig zijn en ga je je focussen op het verbeteren van je vaardigheden voor de soort klussen die jij wilt gaan doen. Ook maak je samen met de coach een plan van aanpak om de juiste stappen te gaan zetten binnen je groeiende carrière.
Tip: je leert heel veel door te luisteren naar anderen. Abonneer je bijvoorbeeld op Storytel en luister naar verschillende stemacteurs. Of luister naar de reclameblokken op de radio en analyseer het stemgebruik. Door technisch te leren luisteren naar anderen leer je hoe je je stem op verschillende manieren kunt inzetten.
Hoe kom je aan je klussen?
Je komt in aanraking met potentiële opdrachtgevers door te netwerken. Netwerken is één van de belangrijkste onderdelen van het opstarten van een succesvolle carrière als stemacteur. Via via kom je aan de juiste ingangen bij bedrijven die wellicht doorlopende opdrachtgevers kunnen worden.
Hoe meer ervaring je hebt, hoe groter de kans is dat je nieuwe klussen krijgt. Je kunt ervaring opdoen door als vrijwilliger te werken voor bijvoorbeeld Dedicon of CBB of ga solliciteren als nieuwslezer bij lokale radiostations.
En natuurlijk kom je aan klussen door actief je demo's te versturen. Want één ding is zeker: de klussen komen niet aanwaaien. Heb je een vaste klus? Zorg dan dat je deze behoudt door alleen maar kwalitatief werk te leveren. Want er zijn meer stemacteurs dan klussen, en bij het leveren van matig werk ben je (helaas) zo vervangen.
Wat heb je nodig in je eerste thuisstudio?
Je eerste thuisstudio hoeft niet veel geld te kosten. Je kunt het beste starten met een USB microfoon aan je laptop. Want in eerste instantie moet je gaan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Daarnaast heb je een audio montage programma nodig om je opgenomen materiaal af te monteren en te bewerken tot het eindproduct.
Ook hier geldt: begin met gratis software tot je het monteren volledig onder de knie hebt. Zodra je betaalde klussen hebt kun je upgraden naar een betaalde, professionele tool.